Faceți căutări pe acest blog

joi, 10 ianuarie 2013

Lumea tâlharului Băsescu


  
http://filosofie-si-literatura.blogspot.ro/2013/01/lumea-talharului-procust.html
          
  Patul lui Procust,  romanul lui Camil Petrescu,   pentru cine   nu a înțeles,  nu este, cum s-ar  crede, doar o lume tăiată  ideologic de  tâlharul Procust ca cea gardistă sau ca aceea comunistă, ci  o lume ce este   în marea ei majoritate  adaptată tâlharului Procust, recte - lumii lui Nae Gheorghidiu, Emiliei,  Valeriei,  Ginei, Miței Mărculeanu  o lume   pe care o regăsim în zilele noastre cu nimic deosebită de lumea descrisă de Camil Petrescu.                                                            
           Lumea tâlharului  Procust o putem identifica în lumea tâlharului Băsescu. La fel ca tâlharul Procust  din Atica,  el este  întinzătorul (pe cei prea scurți i-a lungit)  şi strângătorul (per cei prea lungi i-a zdrobit), într-un cuvânt, cum au spus grecii, Băsescu este  multstricătorul societății românești, la fel cum  a fost Carol al II-lea în perioada interbelică   
           Convorbirea lui Ladima,  cu un  deputat și un fost ministru de finanțe,  este mai mult decât profetică, o profeție  cu o  rezonanță șocantă pentru oamenii zilelor noastre, ca o istorie ce se repetă în mod absurd.
-  Cum domnule Ladima, dumneata crezi sincer că nu e criză?
-    Ce-i aia criză?(…)
-     Sărăcie generală, domnule…sărăcie…ei drăcia dracului. E țara săracă…
-          Asta e criza dumitale? Ei, atunci e fals…Nu e criză, e o idioțenie economică…ascultă ce-ți spun. Lumea bogată.. e mai bogată ca oricând, orice ar spune  economiștii dumitale imbecili. Nu e criză   economică  e criza statului  românesc.

Vasile Anton Ieșeanu,Iași,  10 ianuarie  2013   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu