http://filosofie-si-literatura.blogspot.ro/2013/03/la-iasi-vinerea-vine-mereu-cu-o-ispita.html
La Iași, totdeauna vinerea vine cu o ispită. Pentru mine ispita de vineri e invitația poetului Emilian Marcu la Casa cu absidă. Era gata să scriu Casa cu aspidă, dar oare aș fi greșit?
Căci, dacă clădirea este o nevinovată invenție arhitectonică romantica, reconstruită între 1983-1989 pe o veche clădire a familiei Kogălniceanu ,azi sediul Uniunii scriitorilor români, filiala Iași, scriitorii conviețuiesc ca într-o casă cu vipere. Orgoliile creatorilor de spirit sunt ca aspidele. Majoritatea prezentă este formată din scriitori consacrați cu multe cărți publicate.
Ajung primul. Pe hol nu e nimeni. Mă uit mai atent în jur și deodată văd tramvaiele. Sunt pline cu scriitori moldavi. E înghesuială mare în tramvaie. În ultimul încerc să mă urc și eu. Stau agățat pe scară.
Dau să deschid ușile, dar toți îmi strigă: Nu se poate, trebuie să ai carte. Le-arăt cartea mea: Cum să scriu un eseu …
Îmi fac semn că nu-i de-ajuns. Trebuie două, trei, îmi arată din tramvai, unii, cu degetele. Abia atunci ușile se vor deschide. Sar din mersul tramvaiului taman când a apărut poetul Liviu Apetroaie cu soția.
Nu apucăm să ne salutăm când ne întrerupe Alexandru G. Șerban. Are în mână cartea Eternul Esenin, pe care urmează s-o lanseze mâine.
Spune că are mulți prieteni în Polonia. „E polonez?” îl întreb pe Liviu Apetroaie. „Nu! E basarabean. A emigrat după război.” Mă uit cu atenție la el și descopăr mai multe trăsături pan-slave decât moldave - blond cu ochi albaștri. E obsedat de Esenin. Eu știu că moldovenii de dincolo de Prut sun obsedați de Eminescu. Cred că are mai mult sânge pan-rus decât moldav, de unde și obsesia pentru Esenin.
Apare și scriitorul Emilian Marcu cu un ditamai ceaslovul în mână. E ultima lui carte, o muncă de zece ani - Vitrina cărților.
„Ești și dumneata aici” , îmi zice el. „Vă mulțumesc mult!” „Nu-mi mulțumi! Să cumperi cartea!”
„Ești și dumneata aici” , îmi zice el. „Vă mulțumesc mult!” „Nu-mi mulțumi! Să cumperi cartea!”
Merge în birou la Cassian Maria Spiridon, președintele USR - filiala Iași. „Să iau o carte”, se scuză Emilian.
Intrăm în sala „Mihai Ursachi.” Poetul Mihai Ursachi îmi amintește de poemele : Flanela, Din reveriile domnului R sau Eli, Eli… rămase în memoria mea de lungă durată ca niște candele aprinse. Poetul Mihai Ursachi a fost un rebel, un dizident al epocii de aur.
La prezidiu doi necunoscuți. Aflu că unul e poetul Sterian Vicol. Un romantic întârziat, zic unii. Despre el s-a dus vestea printre confrați că ar fi un tip sonor, hazliu și iubitor de petreceri. Se mai spune că iubește două lucruri - poezia și femeia, drept pentru care a înființat revista Porto Franco. De ce îmi amintește Porto Franco? Ei bine, de romanul Europolis al lui Jean Bart, pe care l-am citit cu multă vreme în urmă.
Celălalt e Ionel Necula, obsedat de Emil Cioran, ca de o permanentă ispită. Și bineînțeles, primul din stânga e președintele filialei, poetul Cassian Maria Spiridon.
Este Emil Cioran o ispită permanentă? Asta vrea să ne inducă, în spirit, Ionel Necula , cu Cioran în receptări epistemice.Autorul ne dezvăluie existența unui Jurnal al lui Cioran, editat de Simone Bouè la editura Gallimard și multe alte comentarii ale străinilor despre filosoful român.
Ei bine, mie nu-mi place Cioran. Nu-mi place încă de la prima carte pe care am citit-o - Pe culmile disperării. Mi s-a părut a fi țipătul unui adolescent întârziat și teribilist. „Adevărul nu poate să existe; există doar adevărurile vitale, organice, spermatice.”
Există doar adevărul material și biologic? Eu cred că există și adevărul spiritual. Cine-l caută îl găsește. Negarea nu este cea mai bună formă a gândirii, chiar dacă scepticii o susțin cu argumente filosofice. Nihilismul cioranian e prea extremist. Nu-mi plac extremele, cu atât mai puțin extremiștii.
Cioran e un ideolog al negării vieții umane. Omul este om; nu cred nici animalitatea, nici în sfințenia lui, ci în umanitatea omului.
Cioran e un ideolog al negării vieții umane. Omul este om; nu cred nici animalitatea, nici în sfințenia lui, ci în umanitatea omului.
A merge spre adevăr înseamnă a merge pe calea de mijloc. Așa ne-a învățat Socrate să moșim adevărul. Și omul a dovedit că în pofida un rătăcirii extremiste s-a întors mereu la calea de mijloc, care-i și calea adevărului.
Orgolioșii au preferat fotoliile; am remarcat această predilecție inconștientă a vanitoșilor. Și eu am preferat fotoliul. Fotoliul îți conferă un aer aristocratic. Scaunul, un aer proletar. M-am așezat pe unul, rămas liber, alături de poetul Liviu Apetroaie.
Fotoliile sunt dispuse în sala „Mihai Ursachi” de jur împrejur pe margine. A sta pe margine nu înseamnă a fi marginal, ci a simula oarecum modestia, spre a fi remarcat.
În partea opusă, într-un fotoliu, îl văd pe scriitorul și scenaristul Mircea Radu Iacoban. Stă ca un lup singuratic într-o poziție ce vrea să transmită prin mesajul trupului oponența față de confrații din sală.
Îl recunosc în centru, în partea opusă prezidiului pe Adi Cristi, pe numele real Rosentzveig Adrian, patronul trustului de presă 24 de ore, autorul cărții de poeme Play back / ființa lucrurilor(1983) și Psalmi descalificați, apărută la Tel Aviv.
Este a 43-a carte! Wow! Prolific ca autorii Bibliei, un adevărat recordmen demn de Guinness Book.
Pe scaun, în fața mea o doamnă blondă cu câteva reviste Porto - franco, înghesuite în nelipsita geantă feminină. Revista Porto franco e fondată de poetul gălățean Sterian Vicol. Aniversează azi, la Iași, al 200-lea număr .
Îi cer o revistă doamnei blonde. Îmi zâmbește amabil și mi-o oferă. În vreme ce se țin spiciuri despre Emil Cioran și Ioan Petrovici, doamna scoate discret din geantă un flacon de parfum și își trimite, tot discret, două jeturi minuscule în zona gâtului sub urechi.
Zâmbesc! Ce poate conține geanta unei femei?!... Totdeauna un flacon de parfum. Femeia trebuie să miroase plăcut. Ca o floare de primăvară. Surâde discret când vede că i-am observat cosmetizarea.
Aflu de la poetul Liviu Apetroaie că se numește Catinca Agache și este director adjunct la Biblioteca „Gheorghe Asachi” și că este o iubitoare împătimită al lui Eminescu. Catinca Agache a parcurs poezia De la Eminescu la Grigore Vieru, ceea ce mă face admiratorul admiratoarei lui Eminescu.
Pe scaun, înapoia doamnei blonde, poetul Emilian Marcu pare gânditor și detașat. Lângă mine , Liviu Apetroaie – poetul Alegoriilor sub papirus, Geometriei deșertului, Oglinzii sumare, așteaptă nerăbdător să iasă într-o pauză la o țigară.
Să nu-și plictisească confrații, gălățenii scurtează discursul. La sfârșit, prind și eu o carte cu Cioran și-l rog pe autor să-mi ofere un autograf.
Citesc din cartea lui Ionel Necula că Cioran, în culmea disperării, într-o vară( 31 iulie 1966) , la Talamaca(Ibiza-Spania), a fost tentat de abis și chemarea neantului.
După cum scrie el în Caiete, ar fi fost o decizie pripită într-o noapte de disperare insomniacă. S-a trezit pe la trei și a plecat pe țărm cu gândul la act sinucigaș. „Este imposibil să iubești viața atunci când nu poți dormi, scrie el în Pe culmile disperării. […] Acei care se sinucid aruncându-se în ape sau de la etajele caselor , o fac desigur sub un impuls orb și o atracție nebună înspre adâncimi. Cine nu s-a cutremurat la viziunea interioară a scufundării lui în ape adânci, la senzația unei imersiuni nelimitate , evoluând înspre profunzimi marine, ca și cum ai vrea să fugi de lumină spre a locui pe fundul oceanelor sau a mărilor, cine n-a simțit lăuntric o împleticeală în aer, trasând arabescuri de o absurdă complexitate sau descriind vârtejuri ca o pulbere cosmică, acela nu va pricepe niciodată substratul atracției teribile înspre neant, ce îndeamnă pe unii oameni la suprema renunțare. ”
Rămân o clipă perplex. E oare o coincidență sau o viziune la ceea ce scria el încă în 1934, în Pe culmile disperării? Oare nu ar fi sunat mai plauzibil titlul În abisul disperării?
Cioran s-a așezat pe una din stânci și a meditat adânc asupra vieții și morții. Dimineața( era într-o vineri), la lumina zilei, a văzut Universul ireal de frumos. Toată disperarea i-a pierit ca prin farmec. Ispita de a trăi a venit ca o consolare.
La Iași, vinerea vine mereu cu câte o ispită frumoasă și ireală… ca o consolare…
Vasile Anton Ieșeanu, 29 martie 2013, Iași
Vasile Anton Ieșeanu, 29 martie 2013, Iași
Felicitări, domnule Vasile Anton Ieșeanu , pentru tenacitatea cu care militați în
RăspundețiȘtergererelevarea evenementelor literare importante ale Iașului, prin excelență, cultural!... Gheorghe Apetroae Sibiu