Faceți căutări pe acest blog

vineri, 25 decembrie 2015

AVERTISMENT PENTRU NOSTALGICII COMUNIȘTI - TINERII SĂ IA AMINTE!


  Azi  s-au împlinit 26  de ani   de la  condamnarea  și executarea dictatorului.  Cine simte nostalgii să ia aminte! Amintiți-vă foametea, frigul  din apartamente,  cozile la  „adidași”   - picioare de porc,  puii de Crevedia, magazinele goale  și tristețea oamenilor !  Tinerii  să ia aminte!                       
Este exact ce a făcut propaganda comunistă din Ceaușescu. În perioada lui de maximă glorie, el era primul în toate – Primul gânditor, Primul scriitor, Primul vânător, Primul miner, Primul muncitor, Primul țăran…era Unul, era Divinul!
Ceea ce nu lasă însă loc de dubii asupra epocii comuniste este „marea lucrare”. Va fi cea mai mare minune a lumii. O utopie și o sfidare a întregii civilizații…” Monstruoasa construcție, la care face referire Primul Om al Urbei, îmi conduce imaginarul la Casa Poporului. Primarul, alias Ceaușescu, l-a chemat pe arhitectul Oswald Zaur Austriacul să o proiecteze și s-o construiască. „Secretul (apropo de secretomania comunistă) trebuie păstrat cu grijă!” avea să-i spună Primarul lui Oswald Zaur Austriacul. „Mașinăria de citit gânduri…” Ghici cititorule cine era mașinăria de citit gânduri în comunism ?!...Oare nu securitatea?! Mașinăria de citit gânduri era formată din securiști, indivizii oculți care lucrau la „cooperativa: urechea și timpanul”. Așa era ironizată popular securitatea în acele vremuri. Această denumire populară plină de sarcasm e suficient de sugestivă spre a ne duce imaginarul la denumirea mai puțin ironică, dar mai sugestivă și mai bine definită, conferită de Emilian Marcu securității, anume „mașinărie de citit gânduri.”
Cel mai tare se temea Primarul ( la fel cum se temea Ceaușescu) de„mașinăria lui Zoroastro”(alias Securistul). Primarul voia să țină secret, „să nu-mi dea peste cap întregul plan”, mașinăria de citit gânduri a lui Zoroastro„bine pusă la punct, înregistra pe dată planul diabolic pe care Primarul îl ticluia…” De la cititorul în stele, Zoroastro, la cititorul de gânduri, evident este o surprinzătoare asemănare cu forțele oculte ale securității.
Am crede cu ușurință că Zoroastro - cititorul în stele, poate deveni repede și cititor de gânduri. Autorul nu a căzut în această capcană, care i-ar fi indus cititorului, inițiat în arta decriptării, confuzii. El vorbește clar despre o mașinărie, nu o mașină de citit gânduri.

Nu Zoroastro citea gândurile; el poseda o mașinărie. Mașinăria cuprinde un grup de mașini, inclusiv oamenii care deserveau tehnica informativă. Mijloacele tehnice de ascultare - telefoane, microfoane, magnetofoane - și oameni care se ocupau cu ascultarea, constituie, în sine, - „mașinăria de citit gânduri”?!
Patima megalomană pentru construcțiile trufașe, pe care majoritatea tiranilor au manifestat-o, a fost pentru ei, paradoxal, nu un drum al înălțării ci al pierzaniei. Începând cu acel faimos rege Nimrod, care a construit biblicul Turn Babel până la Hitler și Ceaușescu, toți megalomanii au sfârșit la fel. După ce megalomana construcție - Casa Poporului - a fost terminată, Ceaușescu și-a aflat sfârșitul, căci spune autorul Suburbiilor municipale „lepra pietrei albe aduna, la marginea zidurilor, hainele reci ale morții cu teamă și cu supunere… .”
Drumul comunismului pe care Ceaușescu conducea poporul român, având ca țintă „viitorul de aur” care nu mai venea, era fără îndoială un drum utopic.
 Dictatura proletariatului în haite de hiene era formată, nu din muncitorii adevărați, ci din „canalia de pe uliți”  brute abrutizate de alcool. Dar ce conta, dacă interesele partidului – stat o cereau și ei, acei interlopi și lumpeni, erau cei mai „devotați” cauzei.(fragment din eseul LIBERTATE ÎN IADUL DE LUX )



Vasile Anton Ieșeanu, 25 decembrie  2015, Iași   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu