Faceți căutări pe acest blog

vineri, 23 martie 2012

Logoul Google - omagiu pentru pictorul spaniol Juan Gris



Google şi-a modificat, vineri, logoul pentru a-l omagia pe Juan Gris, la împlinirea a 125 de ani de la naşterea pictorului spaniol, unul dintre cei mai influenţi reprezentanţi ai cubismului, alături de Pablo Picasso şi Georges Braque.
Juan Gris a fost un important exponent al celei de-a doua faze a cubismului, iar stilul său dominant a fost cubismul sintetic. Originile sale spaniole se reflectă în picturile sale, în care chitara este o temă recurentă, la fel ca fructele şi ziarele.
Aceste trei elemente se regăsesc şi în noul logo al Google, care îi este dedicat lui Juan Gris, fiind gândit ca o pictură cubistă.
José Victoriano González-Pérez, cunoscut sub denumirea de Juan Gris, s-a născut pe 23 martie 1887, la Madrid, în Spania, şi a decedat la vârsta de 40 de ani, pe 11 mai 1927, în Boulogne-sur-Seine, Franţa. Juan Gris a trăit şi a lucrat în cea mai mare parte a vieţii sale în Franţa.
  Împreună cu prietenii şi colegii săi Pablo Picasso, Georges Braque, Fernand Léger şi alţii, Juan Gris a contribuit la dezvoltarea cubismului ca gen artistic inovativ.
Cubismul este un curent artistic inaugurat în Franţa, în jurul anului 1907, avându-i ca promotori pe pictorii Pablo Picasso şi Georges Braque. Această artă abstractă este considerată a fi cea mai revoluţionară mişcare artistică a secolului trecut. În operele de artă cubiste, obiectele sunt sparte, analizate şi reasamblate într-o formă abstractă.
Potrivit informaţiilor furnizate de Tate Modern Museum, care adăposteşte unele din lucrările lui Juan Gris, acesta a studiat ingineria la Madrid, iar din 1904, pictura. S-a mutat la Paris în 1906, devenind ulterior prieten cu Picasso, Matisse, Braque şi Léger. Portretul pe care Juan Gris i l-a realizat lui Picasso în 1912 este una dintre cele mai semnificative lucrări cubiste timpurii. În 1915, Juan Gris a fost pictat la rândul său de Amedeo Modigliani.
La începuturile carierei sale, el şi-a câştigat existenţa desenând şi a început să picteze în mod serios în 1910, iar din 1912 s-a alăturat mişcării cubiste, lucrările sale remarcându-se prin puritatea lor clasică şi prin luciditatea lor. A început să-şi dezvolte stilul sintetic în 1913-1915, iar prima sa expoziţie a fost vernisată la Galerie de l'Effort Moderne, din Paris, în 1919. În perioada 1921 - 1924, a realizat scenografia şi costumele pentru mai multe spectacole, printre care şi spectacolul de balet "Les Tentations de la Bergère" de Serge Diaghilev.
S-a stabilit la Boulogne-sur-Seine în 1922, dar şi-a petrecut cele mai multe ierni în sudul Franţei. În 1920 s-a îmbolnăvit, iar problemele sale de sănătate s-au accentuat în următorii ani. A decedat pe 11 mai 1927, la Boulogne-sur-Seine.
Recordul pentru o lucrare de Juan Gris vândută în cadrul unei licitaţii a fost stabilit în noiembrie 2010, când pictura sa "Violon et guitare" a fost adjudecată pentru o sumă de 28,6 milioane de dolari, potrivit presei internaţionale.
Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.
Sursa: mediafax.ro/
Citește și ,,Cum poți afla dacă prietena te iubește?”  :http://filosofie-si-literatura.blogspot.com/2012/03/cum-poti-afla-daca-prietena-te-iubeste.html 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu