Jeffrey Franks reprezentantul delegaţiei FMI în România a izbucnit în râsîn momentul în care a fost întrebat de majorarea salariilor. "Dacă există spaţiu fiscal, Guvernul poate face ajustări modeste, o creştere a salariului sau reducerea CAS. 15% este considerabil mai mare decât am discutat în trecut, de o creştere de 4-5%. Ştiam că s-au acumulat presiuni politice şi mă aşteptam să există discuţii", a spus oficialul FMI.
Oficialul FMI a precizat că situaţia economică din Europa este incertă, afectând şi ritmul de creştere al României. "In primul trimestru din 2012 Romania a fost afectata de conditiile meteo si fara dubiu va afecta cresterea economica, dar va fi mai mica decat ne-am asteptat. Este posibil ca aceasta crestere sa fie negativa in primul trimestru", a mai spus Franks.
Jeffrey Franks a precizat că FMI va da un răspuns la următoarea întâlnire, de la începutul lunii aprilie, în funcţie de rezultatele economice înregistrate.
Majorarea salariilor, în detrimentul reducerii CAS
Preşedintele Traian Băsescu a spus că preferă majorarea salariilor, în detrimentul reducerii CAS, pentrua se diminua deficitul structural al bugetului de pensii. Şeful statului a precizat că a propus această soluţie după o analiză temeinică. "O majorare de salarii înseamnă că o parte din bani se transferă în fondul de pensii şi reduc deficitul", a explicat preşedintele. De asemenea, Traian Băsescu a menţionat că România a îndeplinit condiţiile economice pentru majorarea salariilor.
Majorarea salariilor, disponibilizări masive
Deputatul PSD Constantin Niţă a declarat că majorările salariale promise de actuala Coaliţie ar putea fi însoţite de disponibilizări masive, circa 70.000-80.000 de oameni urmând să-şi piardă locurile de muncă. "Ne e frică de faptul că aceşti nu există aceşti bani şi singurul lucru pe care îl poate face acest guvern pentru a majora salariile, din punct de vedere electoral, este de a disponibiliza în jur de 70.000-80.000 de salariaţi", a afirmat Constantin Niţă.
Sincaliştii, despre majorare: "Guvernanţii fac o reparaţie morală"
Marius Sepi a spus că Federaţia Sanitas ia act de decizia de mărire a salariilor bugetarilor, însă consideră că trebuia făcută mult mai devreme. "Considerăm că acea tăiere a salariilor a fost un furt din buzunarele colegilor noştri. Acum, guvernanţii, prin această măsură, fac doar o reparaţie morală şi nimic altceva", a spus Sepi. Marius Sepi a adăugat că o astfel de decizie nu trebuie speculată politic, deoarece oricând se poate întoarce împotriva celor care vor să câştige prin ea capital politic. "Bugetarii nu pot uita că li s-a furat 25 la sută din buzunare", a conchis Marius Sepi. Cu toate acestea, liderul Cartel Alfa este de părere că măsura este una populistă. "Din punct de vedere tehnic, este o discrepanţă între intervenţiile publice ale domnului preşedinte şi linia pe care declară că vrea să o aibă", a spus Hossu, precizând că înainte de anunţul făcut public, Traian Băsescu ar fi trebuit să aibă discuţii cu Guvernul.
REALITATEA.NET
Citește și: http://filosofie-si-literatura.blogspot.com/2012/03/citeste-raspunsul-oficialilor-apple-la.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu