Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 28 martie 2012

Crezi că prietena (prietenul) te iubește?! Află cum poți ști!



Citește și

http://filosofie-si-literatura.blogspot.com/2012/03/citeste-raspunsul-oficialilor-apple-la.html
 
 Întreabă un filosof! Un filosof e un bătrân  înțelept, un om  citit și cu multă experiență de viață.
      Un tânăr   a cunoscut o fată  de care  s-a îndrăgostit. Tânărul voia să știe dacă fata îl iubește. A mers  la bătrânul înțelept  și i-a spus:
-          Am un prieten foarte bun care este îndrăgostit de o fată. Dar nu știe dacă fata îl iubește sau nu. Cum ar putea afla dacă fata îl  iubește?                         
   Înțeleptul a zâmbit,  înțelegând din prima clipă că prietenul era chiar cel care întreba  și a răspuns:
-  Nu există decât o singură cale. Să afli dacă fata se  gândește la prietenul tău,  în momentul când este singură.
           -Prietenul meu,  îi zise tânărul, se frământă și se chinuiește , suferă, se retrage în bârlogul lui și meditează fiindcă nu este sigur dacă-l iubește sau nu. Prietenul acesta   s-a gândit  la ea,  a refăcut în minte toate scenele petrecute cu ea, a disecat vorbele  ei, a analizat  privirile ei. Ei bine, nu reușește să regăsească  cuvântul,  gestul, atitudinea, privirea  care să-i ofere certitudinea. Din acest motiv este cu atât mai stresat cu cât  nu reușește să dezlege enigma fetei. Se află într-o mare dilemă.
-           Ca în  dilema  lui Eutyphron din  dialogul lui Platon,  zise  filosoful. Este iubit pentru că el o iubește sau este iubit  fiindcă ea îl place și se află   doar  el în gândurile ei?  Dacă este iubit  doar pentru că el o iubește, aceasta este o  șansă slabă de a fi  în gândurile ei   A fi iubit de fata, fiindcă el o iubește  o presupune  doar   mintea lui, fiindcă  iubind-o  el crede  în sentimentul  reciproc, ceea ce este evident o  iluzie  și o absurditate. Ea se poate îndrăgosti  de un altul, chiar dacă el o iubește.  Singura cale  este, ți-o repet, să afle dacă el este  sau nu în mintea ei, în gândurile ei,  atunci când este singură.  
-          Cum ar putea afla prietenul meu dacă fata se gândește la el, când  este singură?       
-          Să meargă inopinat  la ea, spre seară, când, de regulă, fetele ies la plimbare sau își primesc  iubitul,  găsind un pretext pentru  vizita neanunțată. Dacă fata nu este cu altul  și se va bucura la vederea lui, atunci va ști că se gândește la el și nu la altul.
……………………………………………………………....
        Luminat de înțelept, tânărul  a făcut întocmai  și s-a convins.
Dumneavoastră ce credeți?  Se afla  în gândurile fetei  sau nu?           
       Vasile Anton, Iași ,  23 martie 2012 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu