Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 21 martie 2012

Windows 8 va fi lansat, în octombrie, pe tablete și laptop-uri ARM


         Microsoft va termina munca la sistemul de operareWindows 8 in aceasta vara si il va lansa in luna octombrie, inclusiv pe tablete si laptopuri ARM, scrie Bloomberg, care citeaza surse ce cunosc programul.
           Runda initiala de lansari va cuprinde atat desktopuri si laptopuri bazate pe arhitectura x86, cat si dispozitive ARM. Peste 40 de calculatoare si tablete vor aparea cu procesoare Intel, in vreme ce pentru ARM sunt programate doar cinci astfel de lansari. Dintre acestea din urma doar trei vor fi tablete, mai scrie sursa citata, iar alte doua vor fi laptopuri ultra-portabile bazate pe cipuri ARM.
Anterior se zvonea ca versiunea ARM a Windows 8 va fi lansata cu intarziere, cel mai probabil la inceputul lui 2013. Dar cu lansarea noului iPad, foarte avansat din punct de vedere tehnologic, Microsoft risca sa rateze complet sezonul de sarbatori in favoarea Apple, astfel ca ar fi pusa din nou in discutie intrarea gigantului din Redmond in lumea tabletelor.
Numarul mic de tablete ARM puse in vanzare initial cu Windows 8 se explica prin faptul ca Microsoft a cerut producatorilor de procesoare sa se cupleze cu doar cate un producator de laptopuri pentru a integra foarte bine produsele. Scrierea Windows pe ARM dureaza mai mult deoarece sistemul de operare nu e nativ pe aceasta platforma si trebuie codat de la zero.
Doar trei tablete cu Windows 8 ARM
Vom vedea astfel, doar cate un dispozitiv bazat pe cipurile QualcommTexas Instruments siNvidia.
Pe de alta parte, foarte multe companii vor sa lanseze tablete cu Windows 8 bazate pe arhitectura x86. Sistemul de operare permite atat rularea in “desktop mode” cat si cu interfata Metro iar aplicatiile dezvoltate pentru Windows sunt disponibile si pentru tablete, ceea ce ar fi un beneficiu imens pentru lumea corporatista. Si exact aici este calcaiul lui Ahile pentru Apple.HPDell si Lenovo sunt doar cateva dintre companiile care urmaresc aceasta strategie, in vreme ce Nokia proiecteaza dispozitive bazate pe ARM.
Revigorarea calculatoarelor
             Windows 8 este si o incercare a Microsoft de a revigora o piata a PC-urilor care stagneaza din cauza popularitatii crescande a tabletelor iPad si a smartphone-urilor bazate pe Android. Lansarea Windos 8 si valurile pe care le-au produs ultrabook-urile Intel si ultrathin-urile AMDar trebui sa conduca la o crestere a vanzarilor de calcularoare cu 5% in acest an, potrivit IDC, fata de doar 1,8% anul trecut.
“Daca rateaza fereastra septembrie-octombrie, vor fi blocati fara a putea oferi nimic in 2012″, spune Michael Gartenberg, analist la Gartner. “Ultimul lucru pe care Microsoft il vrea este o situatie in care nu exista nicio tableta Windows atragatoare intr-un moment cand iPad se prefigureaza a fi foarte vanduta de sarbatori”, a mai zis el.
Microsoft este asteptata sa prezinte strategia de lansare la un eveniment programat in luna aprilie. Practic, situatia e asemanatoare cu lansarea Windows Phone 7, care a fost adus pe piata in octobmrie 2010. Problema e ca nu a prins din cauza lipsei aplicatiilor si a ecosistemului, la care s-au adaugat mai multe minusuri tehnologice: lipsa Flash, nu suporta tethering, nici ecrane HD, procesoare dual-core, NFC, functioneaza doar cu cipuri Qualcomm si are anumite cerinte minime.
Microsoft, singurul adversar redutabil pentru Apple pe tablete
              Mai mult de 103 milioane de tablete vor fi vandute in 2012, potrivit Gartner. Acest numar va ajunge la 326,3 milioane in 2015, depasind numarul de calculatoare vandute. La momentul actual Apple este forta dominanta, avand doua treimi din piata, Gartner estimeaza, insa, ca halca Apple va cobori la 46% in 2015, in vreme ce procentajul Microsoft va creste la doar 11%.
Steven Sinofsky, presedintele diviziei Windows din cadrul Microsoft, a declarat in mod repetat ca Microsoft planuieste lansarea atat a versiunilor ARM cat si x86 in acelasi timp. “Scopul nostru colectiv pentru acestea este sa le lansam in acelasi timp”, a spus el intr-un interviu luna trecuta. “Nu as spune ca este un scop daca nu as crede ca am nu am putea-o face”, a mai completat el.
Windows 8 va integra perfect prin imterfata Metro atat desktopurile si laptopurile cat si tablete si viitoarele telefoane ce vor rula versiunea cu nume de cod “Apollo“. Aceasta experienta integrata va permite gigantului sa puna piciorul in lumea tabletelor si sa isi creasca cota de piata pe segmentul smartphone-urilor cu ajutorul Nokia.
Apple unifica OS X cu iOS
         Apple urmareste aceeasi strategie, urmarind sa unifice OS X cu iOS. Versiunea Mountain Lion a sistemului de operare pentru Mac-uri deja aduce mai multe aplicatii si facilitati prezente in iOS, precum integrare prin Notification Center, Game Center, Messages, AirPlay, iCloud si Twitter.
De altfel mai multi analisti au scris despre aceasta tendinta, care se va incheia inclusiv prin trecerea OS X pe procesoare ARM. Deja Apple isi dezvolta propriile procesoare, care sunt prezente pe iPhone si iPad, si sunt produse de catre Samsung. Atunci cand Apple le va aduce indeajuns de multa putere pentru a inlocui Intel Core i5 si Core i7, acesta va fi urmatorul pas logic. Cel mai probabil asta se va intampla peste 2-3 ani, cand se va ajunge la cipuri ARM quad-core bazate pe arhitectura A15 si frecvente de 2- 2,5 GHz.
Android 5.0 Jelly Bean, atac la Microsoft
           Google urmeaza calea inversa, pornind de la telefoanele inteligente, in drumul spre tablete si apoi pe hibrizi care sa functioneze asemanator notebook-urilor. Daca pe zona smartphone-urilor deja are peste 50% din piata, pe tablete a ajuns la 44%, insa oferta nu este multumitoare. Doar ultimele produse precum Samsung Galaxy Note 10.1 si Asus Transformer Prime sunt concurenti veritabili pentru iPad. De altfel, ultima este si “calul troian” al Google pe zona PC-urilor, beneficiind de o tastatura la care se poate conecta. Google deja lucreaza la o interfata speciala pentru tablete atunci cand sunt introduse in astfel de dock-uri. Acest mod va fi integrat in viitoare versiune Android 5.0 Jelly Bean si va fi prezentat, cel mai probabil, in mai la conferinta Google I/O.
Sursa: Renne-revistă online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu