Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 martie 2012

Arhitectul german Ludwig Mies van der Rohe comemorat de Google


Citește  și :

 

Ludwig Mies van der Rohe, (pronunție conform IPA, ˈlʊdvɪç miːs faːn dɛʀ ˈʀoːɐ), numele la naștere, Maria Ludwig Michael Mies, (n. 27 martie 1886  17 august 1969), ne informează Wikipedia,  a fost un arhitect german, unul dintre cei mai influenți arhitecți ai secolului 20.
Ludwig Mies van der Rohe, alături de Walter Gropius și Le Corbusier, este considerat ca unul dintre pionierii, dar și maeștrii arhitecturii moderne. Mies, ca mulți alții dintre contemporanii săi postbelici, a căutat să genereze un stil arhitectural care ar fi reprezentativ pentru timpurile moderne, aidoma cum, la rândul lor, stilurile gotic, renascentist și baroc fuseseră reprezentative pentru timpurile lor.
Rezultatul creației sale arhitecturale este unul din stilurile cele mai influente ale secolului 20, marcat de claritate și simplitate. Clădirile sale din epoca maturității creației sale artistice utilizeză materiale moderne, așa cum ar fi oțelul industrial și sticla plană cu ajutorul cărora a definit spații și suprafețe elegante și austere în același timp. Arhitectul german, mai ales în perioada americană a creației sale, a dezvoltat până la simplitatea maximă, specifică doar maeștrilor, utilizarea produselor industriale de serie (oțelul, sticla, betonul armat, metale și aliaje dure), inițiată de Gropius și el în perioada lor Bauhaus, pentru a crea o arhitectură esențializată, cu o mare putere de sugestie. Mies a numit acest stil arhitectural propus de el, "arhitectură piele și oase". Alții au numit-o "mai puțin este mai mult", conform "less is more / Weniger ist mehr". În sfârșit, alții au denumit-o "Dumnezeu este în detalii", conform "God is in the details / Gott steckt im Detail".Mies a fost ucenic în atelierul de lucrări în piatră al propriului său tată, apoi a lucrat la diverse firme locale de design îniante de a se muta la Berlin, unde a lucrat la firma de decorări interioare a lui Bruno Paul. Și-a început cariera arhitecturală ca ucenic în studioul lui Peter Behrens, între 1908 și1912, unde a luat contact cu teoriile designului contemporan lui, privite din perspectiva ansamblului cultural german. 
În ciuda lipsei sale de educație într-un colegiu sau universitate, talentul său a fost rapid recunoscut primind frecvent comenzi personale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu