Faceți căutări pe acest blog

duminică, 15 aprilie 2012

Apple jefuieşte cumpărătorii de cărţi electronice



Apple, acuzat că îi jefuiește  de bani pe cumpărătorii de cărţi electronice
Cum s-a făcut ancheta? 

Justiţia americană a anunţat declanşarea unei proceduri antitrust împotriva companiei Apple şi a două edituri internaţionale acuzate de un acord ilegal în vederea creşterii preţului cărţilor electronice şi limitării concurenţei.

Politica preţurilor reduse practicată de compania online Amazon se pare că ar fi dus la “plătirea a milioane de dolari în plus de către consumatorii de cărţi electronice".
Autorităţile americane s-au autosesizat în privinţa companiei Apple şi a alte cinci mari edituri, Simon&Schuster (CBS), Hachette Book Group (proprietate a grupului francez Lagardere), Penguin Group (Pearson), Macmillan, filială a editurii germane Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck, şi HarperCollins, filială a News Corporation, grup care deţine şi Wall Street Journal.
Trei dintre edituri, Hachette, HarperCollins şi Simon&Schuster, au acceptat să îşi modifice politica preţurilor ca reacţie la plângerea făcută de Ministerul Justiţiei, a precizat ministrul american Eric Holder. În schimb, a adăugat acesta într-o conferinţă de presă, autorităţile continuă acţiunea împotriva Apple şi a celorlalte două edituri, Macmillan şi Penguin Group.
Nici autoritățile europene nu rămân indiferente
La rândul lor, autorităţile europene din domeniul concurenţei au anunţat la începutul lui decembrie 2011 deschiderea unei anchete asupra Apple şi a celor cinci edituri internaţionale asupra unui posibil acord care viza restrângerea concurenţei pe piaţa europeană a cărţilor electronice. Apple şi patru dintre edituri au înaintat propuneri Comisiei Europene în vederea finalizării acestei anchete, a anunţat miercuri executivul european, citat de AFP.
“În cadrul anchetei sale asupra distribuirii de cărţi electronice, Comisia Europeană a primit propuneri din partea Apple şi a patru edituri internaţionale: Simon&Schuster, HarperCollins, Hachette Book Group şi Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck", a indicat comisarul european pentru concurenţă, citat într-un comunicat. “Salut faptul că aceste cinci grupuri au înaintat propuneri pentru a ajunge repede la finalizarea acestei anchete, deschisă în decembrie 2011", a adăugat acesta.
Comisia Europeană va analiza propunerile companiilor pentru a se asigura că sunt suficiente pentru a menţine concurenţa pe piaţa europeană a cărţilor electronice.
Apple primea 30% din fiecare carte electronică vândută
Până la lansarea tabletei iPad de către Apple în 2010, piaţa cărţilor electronice a fost dominată de Amazon, care îşi fixa singură preţul acestora, în general la 9,99 dolari. Ulterior, Apple a ajuns la un acord cu editurile vizate de anchetă, “prin care se limita concurenţa (ceea ce doreau toţi), preţurile cărţilor electronice creşteau (ceea ce doreau editurile) iar Apple primea un comision de 30% pentru fiecare carte electronică vândută (ceea ce dorea Apple) ", au afirmat autorităţile americane în plângere. Ca urmare a acestui nou sistem, Amazon a fost constrânsă să se alinieze la condiţiile oferite de Apple editurilor.

Sursa: EVZ.ro 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu