Oare și limba noastră constituie un impediment?
Principiile deschiderii şi accesului universal, care au stat la baza creării internetului acum trei decenii, sunt în prezent ameninţate. Brin spune că "forţe foarte puternice s-au aliniat din toate colţurile lumii împotriva internetului deschis". "Este înfricoşător", a spus el.Guvernele lumii vor să controleze tot mai mult accesul la comunicare al cetăţenilor lor, industria showbiz-ului care încearcă să învingă pirateria. Tot la nivelul de ameninţare, el include însă şi Facebook şi Apple, din cauza ecosistemelor lor închise şi a preferinţei de a controla ce software este lansat pe platformele lor. Despre acestea, el afirmă că astfel blochează inovaţia şi balcanizează web-ul. Brin a spus că el şi cofondatorul Larry Page nu ar fi putut să creeze Google dacă internetul era dominat de Facebook, din cauza seturilor stricte de reguli pe care le impune.
Sergey Brin a fost legat de presă şi de retragerea Google din China, din cauza cenzurii pe care motorul de căutare trebuie să o facă în numele guvernului chinez.
Cofondatorul Google a mai spus că în urmă cu cinci ani nu-şi putea imagina că vreo ţară din lume poate să restricţioneze în mod efectiv internetul pentru mult timp, dar acum spune că s-a înşelat. Alte state care mai cenzurează propriii cetăţeni sunt Iranul şi Arabia Saudită, în vreme ce India vrea acces la reţelele Research in Motion, producătorul smartphone-urilor BlackBerry.
Sursa : Jurnal. ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu