Dacă nu merge cu Transelectrica şi Petrom, brokerii îmbie investitorii cu Apple şi Coca-Cola
Companii-cult ale economiei americane precum Apple şi Coca-Cola sunt la un pas de a fi aduse la tranzacţionare pe sistemul alternativ ATS al Bursei de Valori Bucureşti, cu scopul de a atrage oamenii de rând din societate românească, utilizatori de iPhone sau consumatori ai celei mai populare băuturi carbogazoase din lume, spre piaţa locală de capital.
Societatea de brokeraj Tradeville a anunţat recent că a finalizat ultimele teste şi va aduce în scurt timp la tranzacţionare acţiunile giganţilor americani Bank of America Corp., Intel Corp., Apple Inc., Visa Inc. şi The Coca-Cola Company pe pe ATS-ul bursei. Acestea vor fi primele acţiuni americane aduse la tranzacţionare pe piaţa locală şi se vor alătura altor zece companii străine aduse tot de Tradeville însă de pe bursele europene. Cele cinci companii sunt listate la bursele americane NYSE şi NASDAQ, pieţe greu accesibile investitorilor locali în principal din cauza costurilor ridicate de tranzacţionare, a riscului valutar, dar şi a orarului de tranzacţionare (bursele americane se deschid la ora României 16.30 şi se închid la 23.00). După ce aceste companii americane vor fi aduse la Bucureşti, românii vor putea tranzacţiona acţiunile în lei, şi nu în dolari, după acelaşi program ca restul acţiunilor româneşti de la ora 10.00 la 16.45. Rămâne însă o problemă pentru micii investitori: acţiunile giganţilor americani sunt scumpe.
Dacă o acţiune Petrom, cea mai valoroasă companie românească şi cea mai profitabilă, costă 0,42 lei, pragul de intrare în acţionariatul Apple este mult mai ridicat, o acţiune la producătorul iPhone costă peste 600 de dolari (aproape 2.000 de lei), cât celebrul smartphone.
Costul ridicat al acestor acţiuni străine este şi unul dintre motivele pentru care acţiunile străine aduse până acum la tranzacţionare pe ATS nu au prezentat foarte mult interes. Anul trecut, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a fost de circa 43.000 lei, iar rulajul anual de 11,1 milioane de lei, în condiţiile în care tranzacţiile cu acţiuni româneşti au fost în valoare totală de aproape 10 miliarde de lei, cu o medie zilnică de 38 mil. lei. În prezent, pe ATS-ul bursei investitorii pot cumpăra acţiunile Danone, Adidas, Heineken, L'Oréal, Daimler Benz, Heineken, însă acestea nu s-au bucurat de un interes prea mare, tranzacţiile zilnice fiind de circa 10.000 de euro.
Miza aducerii companiilor americane la bursa din Bucureşti are însă o bătaie mai lungă. Listarea pe bursa americană a Facebook, cea mai populară reţea de socializare din lume, este tot mai aproape, acest eveniment fiind de departe cea mai aşteptată listare a anului. Accesul investitorilor români la oferta de acţiuni a Facebook este dificil, însă dacă un broker român va aduce acţiunile Facebook pe ATS-ul de la Bucureşti după listarea pe bursa americană, orice român va putea să devină acţionar la cea mai populară reţea de socializare din lume. Printre românii interesaţi de acţiunile Facebook se numără şi solistul Tudor Chirilă. Oficialii Tradeville au declarat recent că vor analiza oportunitatea aducerii acţiunilor Facebook la Bucureşti.
Alături de acţiunile companiilor străine, Bursa i-a mai atras pe micii investitori cu produse structurate pe indici bursieri străini sau pe metale preţioase, instrumente financiare complexe care permit investitorilor să câştige şi când piaţa scade.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu