Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 18 aprilie 2012

Apple - o amenințare pentru burse




Apple ameninta evolutia pozitiva a burselor, Spania autoritatile locale, iar Argentina nationalizeaza filiala Repsol - Revista presei economice internationale. Efectele se simt și asupra   societății române...


 Actiunile Apple au scazut luni cu 4%, provocand o dezbatere cu privire la viitorul nu numai al companiei, ci al pietelor bursiere. Este deprecierea de 9,9% din ultima saptamana doar o "corectie" sau semnalizeaza spargerea unei bule? Guvernul spaniol vrea sa preia controlul finantelor locale, in timp ce cel argentinian pe cel al celei mai mari companii petroliere din mainile spaniolilor de la Repsol.

Actiunile Apple au scazut pentru a cincia zi consecutiva, cu 4,1% luni, pierzand numai putin de 9,9% fata de varful de 644 de dolari atins pe 10 aprilie. In ultimele cinci zile capitalizarea de piata a Apple a scazut cu 50 de miliarde de dorlari, mai mult decat intreaga capitalizare a Hewlett-Packard Co, de 48 de miliarde. Intr-un articol intitulat 
Apple Shares Lose Shine, Wall Street Journal arata cat de influente au devenit actiunile Apple. In acest an, acestea s-au apreciat cu 43%, ridicand valoarea companiei la peste 600 de miliarde saptamana trecuta. Dupa declinul de ieri, aceasta a scazut la 541 de miliarde, insa a ramas de departe cea mai mare companie din indexul Nasdaq Composite si din indexul Standard & Poor's 500. Evolutia Apple dicteaza in prezent evolutia celor doua. In ultimele luni, influenta Apple a fost una pozitiva. Producatorul de iPad si iPhone a contribuit cu 120 de puncte la avansul de 383 de puncte al Nasdaq Composite. Ca urmare, avansul de 15% inregistrat de Nasdaq l-a surclasat pe cel de doar 5,8% al Dow Jones Industrial Average, care nu contine Apple. S&P 500 a evoluat la randul sau peste Doe Jones, cu un castig de 8.9%. Luni, Nasdaq a pierdut 0,8%, doua treimi din pierderi find "responsabilitatea" Apple. Si S&P 500 s-a depreciat cu 0,05%. Fara "ajutorul" Apple, ar fi castigat 0,14%. Spre deosebire, Dow Jones, a crescut luni cu 0,6%.
Ca orice publicatie germana care se respecta, Der Spiegel (Spain Slides Further into Crisis) a pus ochii pe urmatoarea victima europeana a pietelor financiare: Spania. Der Spiegel semnalizeaza greutatile financiare pe care le confrunta statul iberic pe pietele finaciare. Luni, randamentele obligatiunilor cu scadenta la zece ani emise de statul spaniol au depasit 6% pentru prima data in acest an, in timp ce guvernul de la Madrid anunta reintrarea economiei in recesiune, inregistrand un nou trimestru de scadere a PIB-ului  in 2012, dupa ce ultimul trimestru al anului trecut a inregistrat de asemenea o crestere economica negativa. Cu o economie in picaj si un sistem bancar care nu se poate finanta singur de pe pietele financiare, investitorii au devenit din ce in ce mai sceptici in privinta posibilitatii ca Spania sa-si poata finansa serviciul datoriei publice in absenta unui ajutor fincanciar sindicalizat. Luni, randamentele obligatiunilor spaniole cu scadenta la zece ani au crescut cu 0,13 puncte procentuale, atingand un nivel de 6,12 percent. Si prima de asigurare impotriva defaultului statului spaniol a avansat considerabil: pentru obligatiuni pe cinci ani in valoare de 10 milioane de euro, asiguratorii percep in prezent o prima de 520.000 de euro.
Publicatiile economice internationale (Madrid threatens to intervene in regions - Financial Times), Pressure on Spain Builds as Bonds Face Key Auction - WSJ) prezinta solutia adoptata de guvernul iberic la presiunile pietei si a colegilor lor europeni: preluarea controlului finantelor publice locale, responsabile pentru o treime din deficitul de 8,5% inregistrat anul trecut. De altfel, astazi, Spania urmeaza a da un test pe piete, fiind programate emisiuni de obligatiuni pe 12 luni si pe 18 luni, pentru ca joi sa fie emise obligatiuni cu maturitati considerabil mai ridicate. De succesul acestora depinde si soarta finantelor publice locale spaniole.Regiunile spaniole ofera cetatenilor servicii diverse, de la cele de sanatate pana la cele de educatie, si beneficiaza de un larg grad de autonomie chiar daca sunt finantate din taxe si impozite colectate de guvernul central. Intentia acestuia de a prelua controlul finantelor locale s-ar putea materializa printr-o lege care ar urma sa intre in vigoare la finalul lunii aprilie.
Bloomberg (Argentina Seizes Oil Producer YPF, as Repsol Gets Ousted), WSJ (Argentina to Seize Control of Oil Firm) si FT (Argentina to renationalise oil group) prezinta ofensiva in care se afla socialistul guvern argentinian, care a nationalizat cea mai mare companie petroliera YPF, preluand-o cu forta din mainile spanioilor de la Repsol. Nationalizarea s-a facut imediat, deja fiind inlocuit CEO-ul Sebastian Eskenazi cu ministrul planificarii Julio De Vido. Guvenrul va trimite Congresuluiargentinian un proiect de lege prin care preia 51% din companie. Inainte de nationalizare, Repsol detinea 57% din aceasta. Potrivit WSJ, YPF era responabila pentru peste 50% din productia consolidata a Repsol. Drept urmare, actiunile YPF au fost suspendate pe bursa argentiniana, iar depozitarul american al YPF a pierdut 11% pe bursa din New York, consolidandu-si declinul de 43% de la inceputul anului, de cand au aparut zvonurile privind nationalizarea companiei. Repsol a pierdut la randul sau 26% pe bursa spaniola.  Repsol, dar si autoritatile spniole au amenintat cu represalii guvernul argentinian, care se vor concretiza printr-un veritabil razboi juridic. Cu atat mai mult cu cat valoarea despagubirilor acordate Repsol nu va fi stabilit la pretul pietei, ci va fi impus de un tribunal argentinian, aflat sub control guvernamental.
"Guvernantii argentinieni inchid tara ca destinatie de investitie", sussine Anish Kapadia, analist la Tudor Pickering Holt & Co. din Londra. "Ce e cel mai sursrinzator si dezamagitor este ca apeleaza la exproprieri, in loc sa se foloseasca de piata pentru a prelua controlul unei companii. acesta este un precedent teribil", concluzioneaza analistul.
Der Spiegel (Plan to Set Up European Rating Agency Under Threat), citeaza Financial Times Deutschland si prezinta un nou esec al europenilor in tentativa de crea o concurenta locala celor trei mari agentii de rating americane. Firma de consultanta internationala Roland Berger a anuntat ca nu gaseste destui investitori in acest scop, insa a precizat ca nu a renuntat definitiv la speranta. Care moare ultima.
sursa: Finanțiștii.ro     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu