Faceți căutări pe acest blog

marți, 10 aprilie 2012

Google, Facebook, Yahoo, excluși din rețeaua Iranului




Internet fără Google, Facebook, Yahoo! Teheranul le înlocuieşte cu Iran Mail şi Iran Search Engine

Iranul taie accesul la Internetul clasic. "Intranetul curat” e "pe ţeavă”

Cine se află  sub interdicție? 


Milioane de utilizatori de Internet vor rămâne definitiv fără acces la World Wide Web, fiindu-le tăiate accesul de la reţelele de socializare atât de populare în întreaga lume, dar şi serviciile de e-mail, pentru simplul fapt că Guvernul de la Teheran are alte planuri. Şi anume acelea de a realiza o reţea naţională de tip Intranet până în luna august. Scopul? Obţinerea unui "Internet mai curat”, după cum relatează International Business Times.
De alfel, ministrul iranian al Informaţiilor şi Tehnologiei Comunicaţiilor, Reza Taghipour, a declarat vineri că statul va înlocui Internetul actual şi serviciile sale cu unul naţional şi blocarea efectivă a serviciilor de genul Google, Gmail, Google+, Yahoo şi Hotmail în următoarele cinci luni.
Prima etapă, aplicată din luna mai
Prima fază a proiectului va fi implementată încă din luna mai, prin blocarea serviciilor Google, Hotmail şi Yahoo şi înlocuirea lor cu serviciile Intranet guvernamentale precum Iran Mail şi Iran Search Engine. În această perioadă, însă, Intranetul iranian şi Internetul clasic vor funcţiona în paralel, până în august, când este programată definitivarea proiectului.
Autorităţile au pornit deja procedurile de înregistrare a internaţilor, care vor primi un ID pentru mailul iranian, asociat cu o persoană, cetăţenii putând fi astfel controlaţi cu o mai mare uşurinţă.
Un fel de Intranet "corporate” naţional
Informaţii despre cenzurarea Internetului în Iran au tot existat de-a lungul timpului, ceea ce duce cu gândul la faptul că noul sistem nu va fi foarte greu de pus în aplicare. Cei de la International Business Times notează că, de fapt, ceea ce se va crea va fi un Intranet "corporate” la scară naţională.
Totul se va realiza cu ajutorul providerilor de Internet, care vor fi obligaţi să blocheze din august accesul la protocoalele. Furnizorii de Internet sunt oricum controlaţi de stat şi penalizaţi în cazul unui refuz de blocare a accesului la anumite site-uri non grata pentru stat.
O "listă albă” a site-urilor străine
Site-urile străine vor putea fi accesate pe Intranetul iranian doar dacă vor figura pe "lista albă”, acceptată, oferită de stat. În martie, ministrul Taghipour a prezentat un program în şase puncte pentru implementarea Intranetului şi a declarat că lumea online actuală "promovează infracţiunile, lipsa de unitate, conţinutul imoral şi ateismul”.
În octombrie anul trecut, un oficial iranian a afirmat că utilizatorii reţelei de socializare Facebook sunt o ameninţare pentru valorile islamice, exprimându-şi îngrijorarea că extinderea reţelelor de socializare aduce prejudicii naţiunii şi societăţii.
În martie, ministrul Taghipour a fost trecut pe o listă de sancţiuni la 23 martie de către Uniunea Europeană, din cauza implicării sale în încălcarea drepturilor omului în timpul protestelor din Iran din perioada 2009-2010. El este acuzat că a cenzurat activismul pe Internet.
sursa: Jurnal. ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu