Faceți căutări pe acest blog

joi, 5 aprilie 2012

Google Art Project - o profesoară muzeograf te face să vizitezi peste 150 muzee de artă



Google Art Project: 151 de muzee pot fi vizitate cu un simplu click


Platforma Google Art Project, lansată de celebrul motor de căutare american, permite utilizatorilor să se plimbe, virtual, cu ajutorul unui simplu click, prin nu mai puţin de 151 dintre cele mai mari muzee din lume, informează MEDIAFAX, care citează AFP.   Turul muzelor  este o adevărată   prezentare  de artă  de o profesoară.
 Astfel, utilizatorii pot să exploreze colecţiile de la Muzeul aurului din Bogota, să descopere capodoperele de artă modernă de la San Francisco şi să admire comorile expuse în Muzeul din Delhi.
Lansată în urmă cu un an, platforma Google dedicată artei (googleartproject.com) a trecut într-o viteză superioară şi propune utilizatorilor 32.000 de opere de artă ce pot fi vizualizate cu ajutorul tehnologiilor de înaltă rezoluţie. Internauţii sunt invitaţi să facă şi o vizită virtuală în muzeele din 40 de ţări, cu ajutorul tehnologiei Street View, care permite plimbări şi întoarceri de 360 de grade în aceste oraşe.
Pentru a dezvălui noutăţile din cel de-al doilea an al proiectului Google Art, compania americană a ales, marţi, muzeul Orsay din Paris, care posedă cea mai mare colecţie de opere impresioniste din lume, dintre cele cinci instituţii franceze invitate să se alăture în acest an celui mai mare muzeu virtual din lume, în care sunt expuse operele a peste 6.000 de artişti.
Colecţiile muzeelor Orangerie, Branly, Domaines de Fontainebleau et Chantilly şi Versailles, prezent încă de la debutul proiectului, în 2011, sunt de acum accesibile de pe orice computer din lume.
În schimb, muzeul Luvru şi Centrul Pompidou nu s-au alăturat deocamdată platformei Google Art Project. "Nu este vorba de un refuz, în principiu, dar am ales ca prioritate pentru acest an îmbogăţirea propriului nostru site (www.louvre.fr)", a declarat un purtător de cuvânt al muzeului Luvru.
Cu ajutorul Google Art Project, internauţii pot să se plimbe prin galeriile celor 151 de muzee partenere, dar şi să admire fiecare operă în parte, cu ajutorul unor imagini de înaltă rezoluţie. Google, care a optimizat site-ul de consultare, a inaugurat astfel 46 de capodopere expuse în imagini de extremă rezoluţie (7 miliarde de pixeli), care permit studierea detaliilor, a patinei şi chiar a unor amănunte care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Pasionaţii de artă pot astfel pentru prima dată să descopere textele de pe Piatra Soarelui din Mexic şi meticulozitatea pictorului Georges Seurat, un maestru al curentului denumit pointilism, din tabloul "Un dimanche après-midi à l'île de la Grande Jatte".
Cu ajutorul funcţiei "Discover", comorile muzeelor partenere sunt reunite instantaneu pe teme sau pe artişti.
"«Art Project» reprezintă fructul angajamentului nostru faţă de toate tipurile de artă, de culturi şi de civilizaţii din lumea întreagă. El nu se mai adresează doar studentului indian care vrea să viziteze online MoMA din New York. El se adresează de acum şi studentului american care doreşte să viziteze National Gallery din Delhi", a declarat Amit Sood, coordonatorul acestei platforme din cadrul grupului Google.
Google, care a înfiinţat la Paris un institut cultural, şi-a multiplicat eforturile de digitalizare şi de arhivare în toate domeniile, precum realizarea unor imagini de înaltă rezoluţie cu Manuscrisele de la Marea Moartă şi ale unor arhive personale precum cele ale lui Nelson Mandela, dar şi a unor modele 3D ale oraşelor franceze din secolul al XVIII-lea.
Sursa : jurnal. ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu