Zeci de părinţi din SUA cer schimbare de sex pentru copilul lor. Decizia părinților americani șochează .
Sunt copii şi adolescenţi care primesc sprijin din partea părinţilor şi a medicilor constând în tratamente hormonale de schimbare de sex, potrivit unei statistici publicate în Jurnalul medical de Pediatrie din Statele Unite, citată de Associated Press. Aceasta este o problemă care ridică multe întrebări de etică, experţii recomandând precauţie în ceea ce priveşte administrarea de tratamente hormonale care modifică evoluţia firească a organismului.
O fetiţă de opt ani din Los Angeles este un astfel de pacient. Deşi s-a născut fată din punct de vedere biologic, la 18 luni copilul s-a descris astfel: "Eu băiat". De atunci şi până în prezent nu şi-a schimbat discursul.
Părinţii s-au obişnuit cu ideea şi fac referire la copil ca fiind băiat. Ei aşteaptă primele semne ale pubertăţii pentru a putea începe tratamentul hormonal.
"Pediatrii trebuie să ştie că aceşti copii există şi că merită tratament", afirmă doctorul Norman Spack, unul dintre susţinătorii acestei cauze - de schimbare a sexului - în raportul publicat de Jurnalul de Pediatrie. El este şi directorul unei clinici din Boston care tratează persoanele cu probleme de identitate sexuală, prima de acest gen din Statele Unite. Medicul a afirmat într-un interviu că cei care care solicită astfel de asistenţă sunt în mare parte copii.
Nu este ceva ieşit din comun ca cei mici să facă schimb de roluri sau să se comporte ca şi cum ar fi de sex opus. Însă copiii la care se face referire sunt speciali. Ei simt că s-au născut în trupul nepotrivit, explică specialistul.
Unii ajung să fie simpli pacienţi diagnosticaţi cu "tulburarea identităţii de gen". Spack se numără printre medicii care contestă această încadrare. Cercetările sugerează că aceştia ar putea avea structura creierului asemănătoare cu cea a persoanelor de sex opus. Unul din 10.000 de copii manifestă această problemă.
Schimbarea de sex la copii, o problemă de etică
"Administrarea unui tratament de schimbare de sex pentru persoanele mai mici de 18 ani ridică probleme de natură etică, iar motivaţia părinţilor care solicită acest lucru pentru copiii lor trebuie îndeaproape examinată", spune Margaret Moon, membră a comitetului de etică din cadrul Academiei Americane de Pediatrie. Specialista nu se numără printre cei care au semnalat problema în Jurnalul de Pediatrie.
"Copiii s-ar putea trezi cu un diagnosticul unei afecţiuni psihiatrice, când sunt de fapt doar dezorientaţi în ceea ce priveşte rolul sexual. Unii pot fi homosexuali, ceea ce este destul de incomod pentru părinţi, care preferă un tratament hormonal pentru schimbare de sex decât un copil gay", spune Moon.
"Este dăunător să aplicăm de timpuriu un tratament cu efecte ireversibile", a mai adăugat specialista, care este şi profesoară la Institutul de Bioetică Johns Hopkins din Berman.
Aceşti copii pot apela uneori la automutilare, în încercarea de a-şi schimba anatomia.
Alte două cazuri raportate în Jurnalul de Pediatrie arată că unii se confruntă cu abuzuri fizice şi verbale, sunt predispuşi la stres, depresie sau tentative suicidare. Doctorul Spack spune că aceste probleme dispar atunci când pacienţii au parte de tratament şi li se permite să trăiască precum sexul opus.
Societatea de Endocrinologie aprobă tratamentele hormonale pentru schimbarea de sex, dar spun că acestea nu ar trebui administrate înainte de debutul pubertăţii. Până la 16 ani se recomandă administrarea de medicamente care să blocheze dezvoltarea normală, după care pacientul trebuie să ia hormoni pentru schimbarea de sex până la sfârşitul vieţii. De asemenea, atât sănătatea lui fizică, cât şi cea psihică trebuie monitorizată constant de specialişti.
Din ce în ce mai mulţi părinţi solicită schimbarea de sex a copilului
Mediatizarea din ultima perioadă a acestei practici i-a determinat pe oameni să ia în calcul tratamentul hormonal şi să solicite ajutor.
Spack spune că doar în clinica sa din Boston numărul pacienţilor care vin să ceară acest tratament a crescut de patru ori. Serviciul de gestionare a problemelor de identitate sexuală din cadrul clinicii din Boston, are acum în jur de 19 pacienţi anual, comparativ cu patru pe an, la sfârşitul anilor 90.
Raportul publicat în Jurnalul de Pediatrie prezintă poveştile a 97 de fete şi băieţi care s-au tratat între 1998 şi 2010. Cel mai tânăr pacient avea doar patru ani. Când copiii sunt foarte mici, atât ei cât şi părinţii lor au parte de consiliere psihologică şi de monitorizare, până la apariţia primelor semne ale pubertăţii, în jurul vârstei de 11 sau 12 ani. Apoi copiii primesc medicamente pentru blocarea dezvoltării, în valoare de 1.000 de dolari pe lună, constând în injecţii sau implantarea subcutanată a unor substanţe.
Într-un alt raport publicat de Jurnalul de Pediatrie, un medic din Texas a relatat că a administrat tratamentul de schimbare de sex unui număr tot mai mare de copii în ultima vreme. Are o clinică în Los Angeles şi este cel care se ocupă de schimbarea de sex a copilului de opt ani prezentat la început.
Tratament hormonal timpuriu vs operaţii la maturitate
Medicamentele folosite în spitalul său sunt aprobate şi folosite în cazul copiilor la care pubertatea se instalează mult prea devreme. Efectele lor sunt reversibile şi nu produc niciun fel de complicaţii sau efecte secundare. Ideea care stă la baza acestei terapii este aceea de a le acorda timp suficient copiilor pentru a se maturiza din punct de vedere emoţional şi pentru a se asigura că vor să apeleze la o schimbare definitivă de sex. Doar unul din 97 de pacienţi au renunţat la tratamentul definitiv în această etapă, potrivit doctorului Spack.
Începerea tratamentului de timpuriu îi ajută pe copii să facă trecerea mai uşor la celălalt sex şi să evite un tratament drastic care ar fi necesar mai târziu. De exemplu băieţilor care se transformă în fete li se va provoca dezvoltarea sânilor la vârsta la care acest lucru ar trebui să se petreacă în mod normal în cazul persoanelor de sex feminin. În cazul fetelor care aleg să devină băieţi, creşterea sânilor este împiedicată prin tratament hormonal, pentru a evita chirurgia pe viitor.
Hormonii sexuali administraţi înj doze mari şi pe termen lung pot provoca efecte secundare grave, cum ar fi cancer sau cheaguri de sânge, avertizează doctorul Spack. Tocmai de aceea el recurge la hormoni mai uşori, în doze sigure. Totuşi, pacienţii sunt monitorizaţi îndeaproape.
Operaţiile de schimbare de sex, care presupun crearea sau înlăturarea de organe sexuale, este realizată doar de câţiva medici din Statele Unite, pe pacienţi care au cel puţin 18 ani. În clinica doctorului Spack chirurgii au realizat operaţii de înlăturare a sânilor în cazul adolescentelor de 16 ani. Această intervenţie nu este una dificilă, dar este de preferat să fie evitată prin aplicarea la timp a tratamentelor hormonale.
Identitatea sexuală e acceptată de părinţi, dar ascunsă de ochii lumii
Mama copilului de opt ani din Los Angeles spune că acesta abia aşteaptă să înceapă tratamentul. Când i s-a spus că va face injecţii care să oprească creşterea sânilor "era atât de bucuros", povesteşte mama lui.
Acesta ştie că s-ar putea să facă injecţii cu testosteron pentru tot restul vieţii, iar acum nu poate fi vorba de intervenţie chirurgicală. Copilul este în clasa a doua la o şcoală de stat, iar colegii lui nu ştiu că este de sex feminin din punct de vedere biologic. Acesta este şi motivul pentru care familia vrea să-şi păstreze anonimatul.
Mama spune că şi-a îndrumat copilul să poarte rochii şi să nu-şi ascundă trăsăturile feminine, însă acesta a refuzat, insistând să folosească îmbrăcăminte şi nume de băiat încă dinainte de a merge la şcoală.
La început părinţii credeau că este doar op etapă trecătoare, apoi s-au gândit că fata ar putea fi lesbiană, aşadar au apelat la ajutorul unui terapeut pentru a confirma bănuiala. Atunci au auzit pentru prima oară de tulburarea identităţii de gen şi au învăţat că nu este un lucru pe care copilul l-ar putea depăşi fără tratament.
A fost greu pentru cei doi părinţi să accepte identitatea propriului copil. Şcolile private au refuzat să-l înmatriculeze ca băiat, iar medicul de familie a refuzat să-l trateze ca pe un pacient de sex masculin. Atunci au apelat la medicul Jo Olson, de la clinica din Los Angeles.
"Ar fi minunat să putem exclude această problemă din categoria bolilor mintale şi să o încadrăm în rândul celor care pot fi tratate cu tratament medical", notează Olson în Jurnalul de Pediatrie.
Sursa: Gândul. ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu