Faceți căutări pe acest blog

marți, 20 martie 2012

Franța cere explicații gigantului Google


citește și http://filosofie-si-literatura.blogspot.com/2012/03/ancheta-ue-privind-politica-de.html           Comisia Naţională de Informatică din Franţa a dat Google un termen de trei săptămâni pentru a explica noua politică privind confidenţialitatea datelor, în cadrul unei investigaţii la nivel european efectuată de autoritatea franceză de reglementare, transmite Reuters.

            Instituţia a cerut directorului general al Google, Larry Page, să explice ce va face compania cu datele utilizatorilor, pe ce perioadă vor fi stocate şi dacă acestea vor avea legătură cu identitatea reală a persoanelor. De asemenea, gigantul american trebuie să dea şi motivaţia juridică a noii politici.

            Autoritatea franceză de reglementare conduce o investigaţie în numele instituţiilor de profil din cele 27 de state membre ale UE şi a avertizat deja că are "îndoieli serioase" că noua abordare a Google respectă legislaţia europeană.

              Una dintre problemele ridicate de Comisie este dacă Google va urmări persoanele care folosesc prin smartphone-uri servicii de hărţi sau de căutare şi dacă va colecta informaţii stocate pe telefoane, precum contactele din agende.

               Comisia de Informatică din Franţa este îngrijorată în mod special de planul Google de a partaja datele colectate de la utilizatori la nivelul tuturor serviciilor, 21 din cele 69 de întrebări adresate companiei referindu-se la baza legală a acestui sistem.

            Google a anunţat în ianuarie că simplifică politica în domeniul confidenţialităţii datelor, prin includerea a 60 de regulamente într-unul singur, aplicabil tuturor serviciilor, inclusiv YouTube, Gmail şi în reţeaua de socializare.

           Compania americană a precizat că va centraliza datele colectate de la utilizatorii serviciilor sale, pentru rezultate mai bune ale operaţiunilor de căutare. Utilizatorii nu pot respinge noua politică a Google, intrată în vigoare la începutul lunii martie, dacă vor să folosească în continuare serviciile companiei.

        Decizia Google a dus la declanşarea unei investigaţii europene şi la exprimarea îngrijorării de către oficiali japonezi şi americani. Compania este investigată deja în SUA şi de către Comisia Europeană în legătură cu modalitatea de ierarhizare a rezultatelor căutărilor şi posibila favorizare a propriilor produse în detrimentul altora.

           Autorităţile UE elaborează în prezent o nouă lege referitoare la protecţia datelor online, care include şi dreptul utilizatorilor să ceară în anumite condiţii ca datele lor să fie scoase de pe anumite site-uri.

Reprezentanţii Google  nu au fost disponibili pentru comentarii.

sursa: jurnalul.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu