Faceți căutări pe acest blog

marți, 20 martie 2012

Vine , vine ... primăvara la Google

 
    
           Google a modificat logoul pentru a sărbători echinocţiul de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice.  În această dată de 20 martie,     ziua şi noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, informează MEDIAFAX.
           Literele din noul logo dedicat primei zile de primăvară sunt înlocuite cu diferite simboluri ale primăverii, printre care o floare, o frunză, o barză și  doi fluturi; asta semnifică faptul că timpul exact al debutului primăverii variază în funcţie de clima, cultura şi obiceiurile fiecărei ţări în parte.
Termenul echinocţiu provine din cuvântul latin "æquinoctium", rezultat din combinarea cuvintelor "æquus" (egal) cu "nox, noctis" (noapte).
Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", echinocţiul de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice, se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică, a acestuia, revine la valoarea de zero grade.
           Mişcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mişcarea reală a Pâmântului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor şi nopţilor la diferite epoci ale anului, datorită poziţiei aproximativ fixe în spaţiu a axei de rotaţie a Pământului, precum şi a înclinării sale faţă de planul orbitei acestuia. 
     Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° şi 27' .
           La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. 
          Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină - la data respectivă - egalitatea duratei luminei  cu cea a  întunericului , indiferent de latitudine. 
          La latitudinile României, pentru care poate fi considerată valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest, precizează Observatorul Astronomic.
Potrivit aceleiaşi surse, începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.
           Observatorul Astronomic precizează însă că această descriere este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul trebuie interpretat invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice.       Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte şase luni.
          Al doilea echinocţiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera sudică şi echinocţiul de toamnă în emisfera nordică.                                                                                       Punctul de intersecţie din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numeşte punctul autumnal.
Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

 Sursa : Jurnal ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu